Mijn verftechnieken

Naast gewoon schilderen, bestaan er ook technieken waarmee verf met een speciaal effect kan worden opgebracht. Dit noemen we decoratieve verftechnieken. De technieken zijn veelzijdig en worden gebruikt op meubels, maar ook op muren en wanden.

 

Hieronder een toelichting op enkele verftechnieken die ik gebruik. De verftechnieken zijn op basis van Annie Sloan Chalkpaint™.

"Oud" maken

Kastje met krijtverf behandeld en doorgeschuurd
Kastje met krijtverf behandeld en doorgeschuurd

Een oude uitstraling kan worden verkregen door verschillende methodes.

 

Doorschuren, stoere randjes...
Tegenwoordig wordt het doorschuren veel toegepast; Het meubel wordt geverfd of gebeitst en vervolgens op bepaalde plaatsen teruggeschuurd. Dit geeft een leuk en oud effect. Als de kleur goed is hoeft alleen het schuren nog maar te gebeuren.

 

Dubbel kleurtje
Een ander leuk effect ontstaat door het over elkaar heenbrengen van 2 verschillende kleuren verf waarbij de laatste laag weer iets wordt opgeschuurd. Hierdoor wordt de 1e laag weer zichtbaar. Dit kan in  2 verschillende tinten van dezelfde kleur (ton-sur-ton). Of in 2 contrasterende kleuren, wat een krachtiger effect geeft.

 

Patineren voor een antieke look
Een andere mogelijkheid is patineren. Bij patineren wordt nog een extra dun laagje bruinige verf of donkere was aangebracht voor een "antieklook". Dit is ook goed toepasbaar op reliëf ondergronden, zoals bijvoorbeeld een bewerkte lijst.

 

 

 

 

White- of greywash maken

Tafel in white wash
Tafel in white wash

Whitewash

De tafel hierboven op de foto is gewhitewashed. Bij een whitewash blijf je het hout iets zien door de verf heen. Hiervoor heb ik de Annie Sloan krijtverf gebruikt in de kleur Old White.

Om dit effect te krijgen heb ik een aantal stappen op een rij gezet die je kunt volgen:

  • Verdun de krijtverf met water. Verhouding krijtverf:waterongeveer 3:1. De verf hoeft niet heel dun te worden. 
  • Breng de (verdunde) verf aan met een kwast.
  • Zit er nog teveel verf op het meubel, ga dan weer met de kwast over de verf net zolang tot de verf in het meubel is getrokken en droog lijkt
  • Laat het drogen.
  • Als je het meubel nog te licht vindt, kun je nog een laag aanbrengen. Vind je de laag te dik, schuur het dan bij met fijn schuurpapier (k240)
  • Na het drogen heb ik het blad van de tafel in de matte lak gezet van Annie Sloan. Deze lak breng je aan met een brede rechte kwast. Je verft met de nerf mee in gelijkmatige stroken.
  • Laat de lak drogen. Eventueel kun je er voor kiezen om 2 lagen aan te brengen.

→ Tip: Probeer eerst een stukje uit op een onopvallende plaats of maak een proefstukje op een stuk hout.

→ Tip: De rechte kwast die je voor de krijtverf gebruikt kun je na het schoonmaken met water ook gebruiken voor        matte lak.

 

Greywash 

Je kunt zo van elke kleur van krijtverf een wash maken. Mooie kleuren grijs voor een greywash zijn bijvoorbeeld; "Paris Grey" van Annie Sloan krijtverf en "French Linen".

 

 

 

Teakhout verven

Teakhouten kast geverfd met Annie Sloan Chalkpaint
Teakhouten kast geverfd met Annie Sloan Chalkpaint

Voorbereiding 

 

Het verven van teakhout vergt een iets andere behandeling dan andere houtsoorten. Teakhout bevat van nature olie. Als het hout dan ook nog goed is onderhouden met een olie wordt het moeilijk het nog te verven. 

Maar als het hout niet is onderhouden worden het makkelijker en lukt het met de volgende voorbereiding.

Hier het stappenplan:

 

Stappenplan

 

- Het hout moet worden afgenomen met een hout/verf reiniger bijv. St Marc.

- Het hout moet goed worden geschuurd met bijv. schuurpapier (of - machine) K120

- Na het schuren afborstelen en afnemen met een vochtige doek

- Het hout nu in de grondverf zetten (wit voor lichte kleuren, grijs voor donkere)** GRONDVERF OP        TERPENTINEBASIS GEBRUIKEN**

- Nadat de grondverf droog is kan de Annie Sloan Chalkpaint worden aangebracht. Zonodig 1 of 2 lagen.

- Laten drogen (1 dag)  en daarna de Annie Sloan clear wax aanbrengen met een droge niet pluizende katoenen doek.

 

 

Sponseffect

Het gebruik van een natuurspons geeft een mooi effect. Deze verftechniek is ook bijzonder geschikt voor muren.

 

Bij het sponzen worden twee kleuren verf over elkaar heen opgebracht. Eerst wordt een dekkende onderlaag aangebracht. De tweede laag wordt door middel van de spons aangebracht. Deze laatste stap kan met 2 ton-sur-ton tinten voor een zacht effect of met contrasterende kleuren voor een pittigere uitstraling uitgevoerd worden.

Sleepeffect

Bij slepen wordt de eerste laag dekkend aangebracht. De tweede laag wordt met een platte kwast lichtjes over de eerste laag gesleept. Hierdoor bereik je een oud en speels effect.  Verschillende kleuren over elkaar toepassen is mogelijk. Bijzonder leuk effect geven trendkleuren zoals turquoise en paars.

 

Marmeren

Detail van een gemarmerde zuil
Detail van een gemarmerde zuil

Marmeren kan op veel meubels, maar is ook heel geschikt voor bijvoorbeeld een lambrisering, trapopgang, zuil e.d. Er zijn veel verschillende soorten marmer, van heel licht gekleurd tot sterk bewerkt. Van gekleurd tot zwart. 

 

Bij het marmeren breng ik over een zijdeglans onderlaag een zogenoemde glaceerlaag aan. In deze glaceerlaag wordt pigment/kleur aangebracht. Dit wordt vervolgens weer uitgeveegd met behulp van een doek, spons of kwast. Hierdoor ontstaat al het onregelmatige "marmereffect". Tenslotte kan het geheel nog worden "geaderd".

Kleurwassingen

Tenslotte nog de techniek kleurwassingen. Deze techniek is het meest geschikt voor grotere oppervlakken. Over een onderlaag wordt een dunne laag verf onregelmatig aangebracht. Met een grote droge kwast wordt het teveel van de verf weggeveegd. Hierbij wordt net zolang doorgegaan totdat de verf vrijwel droog aanvoelt.

 

Een zacht effect wordt gekregen als een doek i.p.v. een kwast wordt gebruikt.

 

Deze techniek geeft een landelijk effect en staat vooral mooi in een landelijk interieur.