Verfsoorten

Verfvoorbeelden via Travelfordesign.com
Verfvoorbeelden via Travelfordesign.com

Verf biedt ongekend veel mogelijkheden en beschermt daarnaast hout en ook ander materiaal.
 
Elke verfsoort heeft unieke eigenschappen. Een beits geeft een ander effect dan een krijt- of lakverf. Ook tussen een matte of een eggshellverf (eierschaal-effect) zit veel verschil. Op deze pagina een toelichting op diverse soorten verf en de bijbehorende effecten.

 

 

 

 

Dekkende verfsoorten

Kast geverfd in kleur london clay van Farrow&Ball
Kast geverfd in kleur london clay van Farrow&Ball

Bij een afwerking met een dekkende verf wordt het meubel effen geverfd. De afwerking is hierdoor strak. De uitstraling is vaak moderner dan wanneer er met verf wordt gewerkt waarin meer kalk zit. Dekkende verf is veelal zijde- of hoogglans. Verfsoorten die u in de doe-het-zelfzaken vindt. Groot voordeel van dit type verf is dat het in alle kleuren verkrijgbaar is.

 

Praktisch in gebruik
Dekkende verf kan toegepast worden op hout, metaal en kunststof. Een afwerking met bijvoorbeeld lak (ter bescherming van de verf bij intensief gebruik of schoonmaken) is mogelijk.

Beits in diverse tinten

Het gebruik van een beits, was of olie geeft een mooi effect op kaal hout. Ook hout dat er niet meer goed uitziet, of hout dat een kleurtje kan gebruiken terwijl de nerf zichtbaar blijft is een klant voor beits. Bij het gebruik van beits krijgt het meubel een natuurlijke en toch robuuste uitstraling. 

 

Whitewash? Of toch bluewash?
Bekende voorbeelden in beits zijn white- en greywash. Hierbij krijgt het hout een witte of grijze waas. Er zijn veel meer kleuren mogelijk, bijvoorbeeld blauw voor meubels op een jongenskamer of rood voor een Scandinavisch sfeertje.

 

Natuurlijke houtkleur
Met beits kan de "eigen" houtkleur goed worden teruggehaald en benadrukt,  bijvoorbeeld bij eiken- of teakhout. Met natuurtint beitsen kunt u uw meubels ook weer laten 'matchen', zodat alles mooi bij elkaar past.

 

Combinatie van beits en olie
Tenslotte kan bij beitsen ook een afwerking worden gebruikt van een donkere of grijze beits waar een witte was of olie overheen komt. Dit geeft een stoer en landelijk effect.

 

Een voorbeeld van een verflijn die met beits en olie of was werkt is die van het merk Cépé.

Krijtverf , warme en brocante uitstraling

Foto van Annie Sloan krijtverf
Foto van Annie Sloan krijtverf

Krijtverf geeft een meubel of ander voorwerp een zeer mat (krijtachtig) uiterlijk. Het geeft een nonchalant effect en staat erg mooi in een landelijk interieur of gecombineerd in een moderner interieur. Meer lagen van de verf geeft een meer dekkend en strakker resultaat.

 

Farrow and Ball, Annie Sloan, Painting the Past?
Verschillende merken verf en ontelbare kleuren zijn mogelijk. Een krijtverf kan afgewerkt worden met een matte of zijdeglans decoratielak voor extra bescherming. Dit kan handig zijn op een tafelblad of bovenkant van een kastje, maar bij sommige merken is dit niet eens nodig. In het fotoboek ziet u een kastje behandeld met krijtverf en afgewerkt met een matte decoratielak.

 

Beetje ruiger? Opschuren!
Na het verven kan het meubel licht worden opgeschuurd voor een extra landelijk of ietwat ruiger effect. Samen bepalen we hoe uw meubel eruit komt te zien. Neem contact op voor meer informatie.